Italiaanse overheid moet voorlichtingscampagne starten over gevaren mobiele telefoons

De Italiaanse ministeries van Milieu, Volksgezondheid en Onderwijs moeten binnen zes maanden een voorlichtingscampagne starten over de risico’s voor de gezondheid van mobiele en draadloze telefoons en hoe deze op een juiste manier te gebruiken.

 

De rechtbank van Lazio heeft dit op 13 november 2018 beslist nadat APPLE – een organisatie voor de preventie en bestrijding van elektrosmog – beroep had aangetekend. Het ministerie van Volksgezondheid had de voorlichtingscampagne – op verzoek van APPLE – zeven jaar geleden al aangekondigd maar deze was nooit ten uitvoer gebracht.

 

“Deze zaak heeft belangrijke implicaties, niet alleen in Italië, maar wereldwijd”, aldus Bertone, een van de advocaten van APPLE. “Op dit moment staat de informatie over gezondheid en veiligheid in de handleidingen van mobiele telefoons, of beter gezegd begraven. Dit is niet goed genoeg. Als dat wel het geval was, zou de rechtbank met de regering zijn overeengekomen dat er al voldoende informatie beschikbaar is.”

 

Bertone heeft samen met Renato Ambrosio eerder een rechtszaak gewonnen. In deze zaak werd het verband erkend tussen een hersentumor van een werknemer – die veel moest bellen bij de uitoefening van zijn functie bij een telecombedrijf – en het gebruik van zijn mobiele telefoon. Zie mijn eerdere artikel hierover in het EHS Bulletin van juni 2017.

 

Belangrijk in de recente Italiaanse uitspraak is dat de rechter oordeelt dat uit de wetenschappelijke documenten die zijn overgelegd naar voren komt dat een onjuist gebruik van mobiele of draadloze telefoons schade kan toebrengen aan de gezondheid. Met name voor jongere personen omdat zij kwetsbaarder zijn en het hun psychofysische ontwikkeling negatief kan beïnvloeden.

 

De documenten die in dit proces zijn overgelegd zijn onder andere de testrapporten van het Franse ANFR – die meer dan 500 mobiele telefoons hebben getest – waaruit blijkt dat 9 op de 10 telefoons de blootstellingslimieten overschrijden als deze op het lichaam gehouden worden. Dat de documenten zijn vrijgegeven is te danken aan Marc Arazi van Phonegate Alert die ervoor pleit dat onveilige telefoons van de markt worden gehaald.

 

De uitspraak is van grote betekenis en een erkenning van het feit dat de risico’s niet langer onderschat kunnen worden. Wetenschappelijke onderzoeken wijzen er simpelweg op dat er risico’s zijn en ook in de gebruiksaanwijzing van de telefoon staat dat deze niet op het lichaam gedragen moet worden. Het is onverantwoord mensen hier niet over te informeren, zeker ten aanzien van kinderen die steeds jonger blootgesteld worden aan EMV en steeds vroeger een mobiele telefoon hebben.

 

Het zou mooi zijn als ook de Nederlandse overheid de voorlichtingscampagne navolgt. Tot nu toe doen ze helaas het tegenovergestelde. Ze informeren het publiek door te zeggen dat je een telefoon gewoon in je broekzak kan dragen!

 

Zeker gezien de uitspraak van de Italiaanse rechter is het opmerkelijk dat de Nederlandse overheid een onjuist gebruik van de mobiele telefoon juist promoot. Bijzonder onverantwoord, zeker als je weet 9 op de 10 telefoons de limieten overschrijden als je deze in je broekzak draagt!

Reactie schrijven

Commentaren: 0